Výtvarná výchova trochu inak

V utorok 8. februára 2022 sa na výstavu Ivy Liptákovej ARYTMIE FOTOGRAFIE prišli pozrieť žiaci z 5.B s pani učiteľkou Štangovou. V rámci hodiny výtvarnej výchovy tentokrát nevytvárali vlastné diela, ale boli sa pozrieť na výstavu fotografii a grafík, ktoré vytvoril niekto iný. V stredu 9. februára to boli žiaci z 5.A. a v týždni od 14. do 18. februára prišli na výstavu žiaci zo 4.B, 7.A, 6.B, 9.A, 9.B a nakoniec deti zo 6.A. Všetkým ďakujeme za návštevu 🙂

Bolo zaujímavé vidieť ako deti vnímajú diela, ktoré nesú hlboký význam, ktorý však 11 – 14 ročné deti nemôžu pochopiť (možno by pochopili ale prečo zraňovať detskú dušu). Nebolo dôležité deťom vysvetliť, na čo sa pozerajú alebo čo fotografie vyjadrujú. Nechali sme ich nech nám povedia, čo vidia a ako jednotlivé grafiky vnímajú. Rozprávali sme sa o tom ako tieto fotografie vznikali a ako si môžu sami niečo podobné vytvoriť v mobile či pomocou počítača samozrejme v zjednodušenej forme.

Bolo úžasné vidieť ako sa z obrazu, ktorý z diaľky vyzeral ako tvár hrozného muža, stala v blízkom pohľade žena za zatvorenými očami. Na tom sme si vysvetlili, že keď sa dvaja ľudia pozerajú na ten istý obraz, nevidia to isté a necítia to isté.

Zároveň sme si povedali niečo o fotografiách, že nie je dôležité len to čo je na fotografii, či som získal krajší záber ako ten druhý, či bolo nebezpečnejšie získať môj záber ako záber niekoho iného. Dôležitý je pocit, ktorý sme chceli zachytiť, pocit, ktorý sme mali pri fotení, pocit, ktorý si chceme zapamätať, ľudia a miesta, ktoré si chceme zapamätať.

Verím, že aj vďaka tejto výstave si deti nájdu cestu k umeniu 🙂